15 Ağustos 2009

Light Ton Balığı Testi - Dardanel, Pınar, Ülker, Superfresh

Geçen hafta paşa gönlüm, pratik protein çözümü olan ton balıklarının light versiyonlarını incelemek istedi. Migros'ta satılan dört markadan da birer tane aldım ve test ettim. *(Fotoğrafta arkadaki light kolaya dikkat :) Konsept oturmuş)

Tüm ürünlerde, kalori ve yağ oranını azaltmak için ayçiçek yağı yerine su kullanılmış. Referans ürün olarak da Dardanel Ton'un normal ürününü baz aldım. Tüm fotoğraflar süzülmüş şekilde çekildi. Light'ın resmi rengi sanırım pembe, tüm ambalajlar pembeydi.

Superfresh Deniz Derya Light

İlk testimi en umutsuz olduğum Superfresh ile yaptım. Normal versiyonu da bu şekilde parça pincik olduğundan insanda, öncelikle şeklen bir yeme isteği uyandırmıyor. Tat olarak da testin en başarısız ürünüydü.

Pınar Balık Ton Light
Pınar'ın ton balığı olduğunu bilmiyordum. Gıdada yaptığı konumlandırma hatalarına bir yenisini eklemiş derken Superfresh sonrası lezzet olarak çok daha iyiydi. Ama yavan tadıyla -daha doğrusu tatsız tuzsuz olmasıyla- normal tondan epey uzak bir lezzet performansı gösterdi.


Ülker Kalbim Ton LightÜlker de Kalbim markasıyla sağlıklı ürünler kapsamında birçok açılım (ne popüler oldu şu kelime son zamanlarda) yaptı. Lezzet olarak Pınar'dan daha iyiydi. Ama çok da ahım şahım sayılmazdı. Daha tane tane yapıda ve birazcık daha aromatik bir tadı var.


Dardanel Ton Light
En umutlu olduğum Dardanel Ton umutlarımı boşa çıkarmadı ve en "yenilebilir" lezzeti sundu. Yine de normal ton balığından lezzet olarak epey uzakta.

Ton
Fiyat (İkili 160 Gr - Migros 08.2009 - TL) Kalori (100 Gr) Protein Yağ Karbonhidrat
Dardanel Ton (Referans Ürün)
- 183 24,1 8,6 0
Dardanel Ton Light
8,95 95 21,4 0,4 0,8
Superfresh Deniz Derya
8,65 112 23,9 0,4 0
Pınar Balık
8,95 113 26,6 0,7 0
Ülker Kalbim
8,75 113 26,6 0,7 0
*(Evet, üşenmedim Excel'de grafik çizdim paşa gönlüm isteyince :)

Besin Değerleri
Normal ton balığı 183 kalori iken diğerleri 113 civarında. Bir tek Dardanel 95 ile 100 kalori barajının altında kalmış. Protein oranında 21,4 ile en az Dardanel ile Pınar ve Ülker 26,6 ile yüksek bir besin değeri sunuyor. Yağ oranı Dardanel ve Superfresh'te Pınar ve Ülker'in neredeyse yarısı iken ürünlerin tamamında karbonhidrat bulunmuyor.

Fiyat
Fiyatlar aşağı yukarı aynı olmasına rağmen Dardanel ve Pınar 8,95 TL en pahalı, Superfresh ise 8,65 TL'lik fiyatı ile en ucuz ürün oluyor.

Değerlendirme
Genel olarak ürün fiyatları ve besin değerleri birbirine yakın. Lezzetlerde Dardanel önde iken protein oranında düşük kalması düşündürücü. Yine de düşük yağ oranı ve lezzeti ile ipi Dardanel gözüküyor. İkinci seçeneğimiz ise Ülker Kalbim oluyor. Yine de Dardanel Ton'un yağını süzerek üç beş kalori fazla alıp bu keyfi mındar etmemek bence en güzel çözüm :)

Editörün seçimi Dardanel Ton Light
En iyi fiyat performans Ülker Kalbim Ton Light

Hiç yorum yok: