7 Ocak 2010

Soul Kitchen - Aşka Ruhunu Kat - Fatih Akın

Benzer zamanda vizyona girmesi sebebiyle gülme level'ı Yahşi Batı ile karşılaştırılan Soul Kitchen'ın kulvar olarak sözkonusu filmle alakası yok. Sinematografik olarak çok farklı/üst bir yerde duruyor Fatih Akın'ın filmi. Oyuncularını da "Duvara Karşı" (Sibel Kekilli yok :) ve "Temmuz'da" filmlerinden biliyoruz. Bu da ısınmamızı sağlıyor, ama Türkçe tek bir sahne yok (Uğur Yücel'in olduğu bir sahnedeki "Teşekkürler" ve sokakta çalan Sezen Aksu parçası dışında). Kaliteli bir film, yer yer güldürüyor. Kalabalık bir Alman/Almancı güruh ile izlerken kendilerinin çok daha fazla güldüğünü hissettim. Alman kültürünün komedi anlayışına daha uygun sanırım :)

Özet:
Filmde, restoranında sunduğu özensiz ve ucuz yemeklerde para kazamadığı için başı derde girdiği bir dönemde, sevgilisiyle de hem duygusal hem fiziki olarak arası açılan Zinos'un (Adam Bousdoukos), "Star" bir ahçıyı (Birol Ünel) işe alarak nasıl yeni bir müşteri kitlesine kavuştuğu, son derece espirili bir dille anlatılıyor.

Filmde işlenen ana tema, gelenekselle yeniliğin ezeli zıtlaşması. Yenilik eğer iyi yönetilirse, başarılı oluyor: Almanya'nın Hamburg kentinin eski sanayi bökgesinde hangardan bozma lokanta, yeni ahçı sayesinde "hip ve trendy" bir gurme restorana dönüşüyor. Fatih Akın, önceki filmi "Duvara Karşı"da rol alan Birol Ünel'in canlandırdığı, huysuz ama yaratıcı ahçı Shayn'ı "Dünyayı değiştirmeye çalışan bir Don Kişot" olarak tanımlıyor.

Hiç yorum yok: