30 Ekim 2008

Can Dündar'ın "Mustafa"sı


Bu seneki 29 Ekim kutlamam Can Dündar'ın "Mustafa" filmiyle bütünleşti. Birçok eleştiri gelecektir. Birçok eleştiri de "Atatürk" tabusu sebebiyle gelmeyecektir.

Bu açıdan oldukça cesur bulduğum bir belgesel film oldu: Bambaşka bir Mustafa Kemal'le tanışıyoruz filmde. Kusursuz, doğaüstü bir kahraman değil, bir "insan" karşımızdaki. Eğlence hayatıyla, ilişkileriyle, en çok da "yalnız"lığıyla. Birçok az konuşulan/bilinmeyen detayın gün yüzüne çıktığı izlenesi bir film.

Dediğim gibi çok eleştirilebilir. Bazı yerler çok gereksiz detaylandırılmış, bazı konular pek üstün geçiştirilmiş denebilir. Ancak bugüne kadar böylesi özenli bir çalışma yapılmadı. Hem görmek, hem takdir etmek lazım. Gösterimden kalktıktan sonra muhtemelen en az çift DVD'lik bir versiyonu çıkacaktır ve bu versiyonda da sinema zamanına sığmayan birçok güzel detay eklenecektir.

Film sonrası Show TV'de de Siyaset Meydanı'nda Can Dündar konuktu. Ayrıca Tekfen Filarmoni Orkestrası da "resmi olmayan diğer İstiklal Marşı besteleri" konseptli projeleriyle performans gerçekleşti. Hem Can Dündar'ın film ve filmdışı Atatürk anıları, hem de gayet güzel performe edilen diğer marşlar günün atmosferini güzel tamamladı.

Bu arada film sırasında -spoiler- geyikleri de eksik olmadı:
-Filmin sonunu söylüyorum: 1923'te Cumhuriyet ilan edilecek!
:)

Hiç yorum yok: