3 Kasım 2008

Turkcell'in "Mustafa" sponsorluğu olayından kurtulma çabası

Word Of Mouth'un gücünü bir kez daha gördüğümüz olay da "Mustafa" filmi oldu. Konu "Atatürk" olunca elbette çok dikkatli davranmak gerekiyor. Herkesin hassas olduğu bir konuda atılan her adım önemli.
Daha önce Facebook'ta "MUSTAFA BELGESELİNE SPONSOR OLMAKTAN KORKAN turkcelli KINIYORUZ" adlı bir grup davetini şu açıklamayla geri çevirmiştim:

Erdem Genç 29 Ekim, 16:16'Da
Sadece yorum yazmak için üye oldum; birazdan gruptan ayrılacağım:
"Mustafa" filmi Atatürk'ün kendisi değildir, ticari bir projedir. Bu durumda "Ulu Öndere Sponsor Olmama" gibi bir durum söz konusu değildir. Bu bakış açısı Yüce Atatürk'ü ticari çıkar amacıyla kullanmakla özdeşleştirilebilir (veyahut tam tersi). Bu sebeple tehlikelidir. Turkcell'in değerlendirmesi de ağırlıklı ticari olmuştur görüşündeyim. Filmin basın gösterimine işlerim sebebiyle katılamadım; ancak bugün izleyeceğim. Umarım layığıyla yapılmış ve ticari olarak da başarılı bir iş olur da bundan sonra benzer yapımlarda Turkcell sponsor olur.

Sonrasında işler gelişti, başka başka gruplar da açıldı ve Turkcell'in protesto edilmesi sürdü. Şirket kendini savunmak için bugünkü anasayfasını şu şekilde yaptı:

Açıklama ise şu şekilde:
"Bazı yayın organlarında Turkcell’in ‘Mustafa’ filmine sponsor olmamasıyla ilgili çıkan haberler gerçeği yansıtmamakta ve kamuoyunu yanlış yönlendirmektedir.

Ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün dünya tarihinin en önemli liderlerinden biri olduğunu, hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtacak projeler bizi heyecanlandırdığından ‘Mustafa’ filminin sponsorluk önerisini değerlendirdik.

Çalışmalarına saygı duyduğumuz proje yapımcısıyla yaptığımız ön görüşmelerde, filmin beklentimiz yönünde Atatürk’ün liderliğini, dehasını ve kahramanlığını dünyaya tanıtmaktan çok, Atatürk’ün özel hayatına odaklanan bir film olduğunu görünce projede yer almayı tercih etmedik.

Gelecekte de, Ulu Önder Atatürk’ü dünyaya tanıtacak ve tarihin en önemli liderlerinden biri olduğunu vurgulayacak projeleri desteklemekten gurur duyacağız.

Kalbi Türkiye’ye hizmet için atan Turkcell ailesi olarak ülkemiz için çalışmaya devam edeceğiz.

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş."


Daha önce de belirtmiştim: "Mustafa" filmi Atatürk'ün kendisi değildir, ticari bir projedir. Bu durumda "Ulu Öndere Sponsor Olmama" gibi bir durum söz konusu değildir.

Bu tarz tartışmaların kamuoyuna çıkması iki tarafa da zarar verir. Aldığım duyumlara göre Turkcell'den üst düzey bir yetkili önce sponsorluk için yeşil ışık yakmış; ardından inceleyen Kurumsal İletişim departmanı yukarıdaki açıklama nezdinde bir karara varıp vazgeçmiş. Hatta önceden yapılan harcamaları da Turkcell karşılamış ve sonra Sabancı Holding'in sponsorluğuna gidilmiş. Elbette bunlar duyumdur, gerçeklik garantisi veremiyorum. Ama konuya uygun bir tutum olarak gözüküyor.

Konunun daha fazla büyüyüp uzaması da rahatsızlık vermekte.

Hiç yorum yok: