5 Mayıs 2009

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Geçtiğimiz hafta, 1 saat 15 dakikalık uçuş sonrası Samsun’a vardık. Şehir merkezindeki Vidinli Hotel’e yerleşip sahilde şöyle bir tur attım.

Şehir, İzmir’in kordonuna sahip Ankara gibi geldi: O derece düzenli, o derece geniş caddelere sahip ve denize nazır! Belediyenin burada iyi iş başardığını sezmemek olanaksız.

İnsan kalabalığı ise çok daha az. Özenli mimarisi, her yerde bulunan ve Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı yer olduğuna işaret edilen heykelleri, görselleri, anıtları ile Türkiye’deki favori şehirlerim arasına girmeye aday.

Geleneksel Karadeniz Pidesi’nin enfes tadına baktıktan sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin yolunu tuttuk. Artık iyiden iyiye Anadolu Üniversiteleri öngörüm yıkılmış durumda. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Karadeniz’in yeşilliğinden ve deniz havasından faydalanılan devasa bir alana kurulmuş. İçindeki modern hastanesiyle de halka hizmetini de sürdürüyor.

Öğrenciler çok sıcak kanlı, hareketli. Ritmpark konserinde, daha önce hiçbir yerde görmediğim bir manzarayla karşılaştım. Beşyüz kişiye yakın bir topluluk, onlu yirmi gruplar halinde toplu halay çekiyor, horon tepiyor, kolbastı (son dönem modası) yapıyordu.

Kantin fiyatları İstanbul’u aratmıyor. Lezzet de pek ahım şahım değil, sabahki restoran yanında. Neyseki akşam yemeğinde süper ucuz, ama bir o kadar da lezzetli bir yer buluyoruz. Adanalılar kızmasın ama Adanalı bir arkadaşım, burada Adana kebabının yerinden daha güzel olduğunu söyledi. Bakalım, 30 Nisan İstanbul’dan sonraki durağımız 4 Mayıs Adana Çukurova Üniversitesi.

Erdem Genç

Hiç yorum yok: